Vinterbada dig lycklig

I mitt jobb som sjuksköterska träffar jag ju en himla massa människor. Jag njuter verkligen av de kontakter jag knyter med patienter såväl som kollegor. En rolig detalj med jobbet är att det är som ett öppet fönster mot omvärlden. Genom att prata med alla människor som kommer in och ut ur mottagningen så får man hela tiden lära sig nya erfarenheter. Jag tror att jag har mycket bättre koll på trender exempelvis, än vad någon som kanske mest tittar på tv och läser i tidningar har. Att vara på sjukhuset är lite som att surfa runt på sociala medier. Man får ständigt höra folks åsikter om de senaste företeelserna i samhället.

Populärt att bada kallt

Något av en trend på senare år tycks vara vinterbad. Jag kom och tänka på det i denna vecka just för att det var en patient som beklagade sig att det är så varmt i vattnet nu. Själv reagerade jag ju såklart först med förvåning. För varmt i vattnet?? Själva skulle jag önska att det blir cirka fem grader varmare ytterligare innan jag vill ta ett dopp i det blå. Damen jag pratade med svarade dock att hon badar regelbundet i havet, året om. Hon fortsatte dock med att beklaga sig med att badandet inte alls ger samma effekt nu på den varmare delen av säsongen. Enligt henne så mår hon allra bäst när hon får bada i stund i riktigt kallt vatten.

Jag har hört många andra patienter vittna om just samma sak. Om hur bra de mår av att chocka kroppen med kallt vatten. I vissa fall handlar det om extrema saker som att göra hål i isen och försänka sig i en isvak. I andra fall lite mer blygsamma bravader såsom att ta ett dopp på höstkanten när de allra flesta i befolkningen redan slutat bada för länge sedan.

Goda hälsoeffekter

Vad är det då som är så härligt med att bada i kallt vatten. Detta är faktiskt något jag själv vill förstå eftersom jag med egna ögon sett människor tala med ett stort leende på läpparna och något drömskt i ögonen om hur bra de mår av denna aktivitet. Själv är jag frysen av mig som person så jag undviker om möjligt både kallt vatten och kallt väder.

De flesta säger att det kalla doppet är som en chock som nollställer systemet. Om man har de problem innan sitt dopp så är dessa problem som bortblåsta när man kommer upp. Jag tror mycket på tanken att man kan använda sig av fysiologiska knep för att påverka det psykologiska. Genom att göra yttre kroppsliga aktiviteter så kan man också påverka sitt tänkande. Att försänka kroppen på detta sätta i kallt vatten gör även att hjärtat får börja jobba snabbt för att se till att vitala organ inte blir för kalla. Den ökade hjärtfrekvensen ger en effekt som kan liknas den som uppstår när vi motionerar. Vi alla vet ju hur viktigt motion är för hälsan. Självklart kan vinterbad aldrig vara en ersättning för motion. Dock kan doppet i kallt vatten säkerligen vara ett bra komplement till att motionera.

Skönt efteråt

Hursomhelst berättar verkligen alla om hur skönt det är efteråt. Att komma upp ur sitt vinterbad, kunna ta en torr rock om sig och gå in i värmen. Att sitta ner och bara njuta av stillheten som uppstår i sinnet efter ett bad av denna typ. Enligt många är denna känsla oslagbar. Jag kan förstå att det är svårt att hitta någon motsvarande känsla. Att ha sprungit ett maratonlopp kan säkert ge samma lugn i kroppen efteråt. Skillnaden mellan motion och vinterbad är väl dock att motionen kan ge muskelvärk och känsla av uttröttning.

Nästa vinter ska jag i alla fall våga mig på att testa. Det kommer vara läskigt men jag kommer de det några gånger innan jag bestämmer om jag ska fortsätta mer regelbundet. Jag tror nämligen att de första gångerna kommer kännas obehagliga och uppstressande. Jag tror att det är först på lite sikt man kan vänja sig vid de kalla temperaturerna och börja njuta av upplevelse. Prova du också, kanske blir du lika positiv till vinterbadet som alla jag pratat med!